EDP i EDT – Koje su razlike?

Dve kutije originalnih parfema crne boje (edp i edt)

Šta znači EDP i EDT?

Da li su vas nekada zbunile skraćenice EDP i EDT na kutijama i bočicama parfema? Ne brinite, niste jedini. Svi smo nekada bili u toj situaciji. U nastavku ćemo vam detaljno objasniti šta ove skraćenice znače.

Osnova svakog parfema su parfemska ulja. To je ono što parfemu daje miris. S obzirom da su vrlo jaka, a i ne bi bila prijatna, razblažuju se alkoholom i vodom ili samo alkoholom. U zavisnosti od toga koliko su razblažena, razlikujemo (između ostalih) i toaletnu (EDT) i parfemsku vodu (EDP).

Dve bočice parfema (edp i edt)

Šta je zapravo toaletna voda (Eau de toilette)?

Eau de toilette (skraćeno EDT) – sadrži između 5 i 15 posto parfemskog ulja. Obično je nešto jeftinija od parfemske vode. Često se muški parfemi prave u ovoj koncentraciji, ali to nije pravilo. Toaletne vode su idealne za posao ili sastanke. Uglavnom se nose kad vam nije cilj da vas ljudi primete, već onda kad želite da mirišite lepo sebi. U teoriji, trebalo bi da traje između 3 i 4 sata. Ipak, to zavisi i od mnogih drugih faktora, koje ćemo navesti na kraju teksta.

Popularni EDT parfemi:

Davidoff Cool Water parfem
Davidoff Cool Water EDT
KUPI

Šta je parfemska voda (Eau de parfum)?

Eau de parfum (skraćeno EDP) – sadrži između 15 i 20 posto parfemskog ulja. U teoriji trebalo bi da traje 5 ili 6 sati, ali opet da naglasimo, to zavisi i od mnogih drugih faktora. Parfemska voda je po pravilu skuplja od toaletne. Parfemi u ovoj koncentraciji se obično preporučuju za noćne izlaske.

Popularni EDP parfemi:

Iako nauka podržava teoriju da mirisi sa više alkohola i vode traju kraće jer alkohol i voda isparavaju brže, to nije uvek slučaj. U praksi ne postoji odgovor da li je bolja toaletna (edt) ili parfemska voda (edp).

Boucheron Quatre parfem
Boucheron Quatre EDP
KUPI

Koliko će parfem trajati na koži, zavisi od mnogo faktora. Pre svega, to zavisi od tipa vaše kože. Prirodna ulja koja koža proizvodi se razlažu i zadržavaju molekule mirisa. Što vam je koža masnija, to će miris parfema biti jači i duže će da traje. Takođe i antibiotici mogu da promene miris kože jer utiču na bakterije na koži.

Ako ste na posebnom režimu ishrane, koja npr. podrazumeva smanjen unos masti, koža će vam biti suvlja, pa će i miris kraće da traje.

Čak i klima utiče na miris. Ako je napolju vruće, miris parfema će kraće trajati jer brže isparava sa kože. Zato se preko leta preporučuju „lakši“ mirisi.

Parfem Paco Rabanne Olympea
Paco Rabanne Olympea EDP
KUPI

Jedini način da saznate kako će parfem (bilo edt ili edp) reagovati na vašoj koži i koliko će trajati, jeste da ga probate i odlučite šta je bolje. Zato uvek našim mušterijama preporučujemo da pre kupovine testiraju parfem, jer samo tako će znati kako parfem reaguje na njihovoj koži.
Nadamo se da će vam ovaj tekst biti od koristi.

Klikom OVDE već sada možete da pogledate listu najpopularnijih parfema u našoj online prodavnici i poručite svoj omiljeni parfem.

Da li radije koristite toaletne ili parfemske vode?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Tokom celog jula imamo ekstra sniženje na pojedine parfeme --> AKCIJA

X